דיני משפחה

לא רק אפוטרופוס – מעתה גם תומך לבעלי מוגבלות

סגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין, חתם על תקנות בנוגע לקבלת החלטות נתמכת כחלופה לאפוטרופסות: במקרים המתאימים, אדם יוכל לקבל החלטות בעצמו, בעזרת תומך.

יצא לאור

עַל

קבלת החלטות נתמכת היא הסדר משפטי המאפשר לבית המשפט למנות תומך בקבלת החלטות לאדם בגיר שמסוגל לקבל החלטות על ענייניו בעצמו אך נדרשת לו תמיכה לשם כך.  השירות נחוץ לאנשים שמסוגלים לקבל החלטות בעצמם אולם נדרשים לסיוע מאחר שהם מוגבלים ביכולתם לטפל בענייניהם. התקנות קובעות את האופן שבו יפעל תומך בקבלת החלטות. תפקיד התומך לסייע לאדם לקבל מידע, להבין ולעבד את המידע ולהכיר את החלופות האפשריות והשלכותיהן, לסייע לו במימוש החלטותיו ומיצוי זכויותיו. לשם כך, למשל, התומך רשאי  לפנות לגורם שלישי על מנת לקבל מידע בשמו של האדם, לסייע לו בביטוי רצונותיו והחלטותיו ולבצע פעולות למימוש החלטותיו בהיקף ובדרך שקובעות התקנות. ואולם, תומך בקבלת החלטות לא יקבל החלטות בשמו של האדם. תקנות אלה נועדו להסדיר את השירות המיוחד של קבלת החלטות נתמכת.

התקנות אשר הוכנו על ידי ייעוץ וחקיקה (משפט חוקתי) בשיתוף עם האפוטרופוס הכללי, מבטאות את ההכרה ביכולתם של אנשים עם מוגבלות לדאוג לענייניהם.  הן כוללות הסדר מקיף הכולל סיווג של התומכים, תנאים למינוי תומך, פירוט נוסף לגבי תפקידו וסמכויותיו של התומך והוראות לגבי הליך המינוי.

התקנות שנחתמו היום הן חלק ממגמה כוללת ששמה דגש על כבודם ועל זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות, על שמירת האוטונומיה שלהם במידת האפשר, כיבוד רצונם ושיתופם בהחלטות הנוגעות אליהם, מבלי לגרוע ממחויבותה של החברה להגן עליהם ולשמור על ענייניהם כשנדרש, והכל ברוח אמנת האו"ם בדבר זכויות אנשים עם מוגבלות שמדינת ישראל אשררה בשנת 2012. שתי החלופות המשמעותיות למוסד האפוטרופסות שנקבעו בתיקון מס' 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות השמות דגש על רצונו של האדם והאוטונומיה שלו, הן ייפוי כוח מתמשך, שהוא כלי לתכנון משפטי עתידי, וקבלת החלטות נתמכת.

אביטל סומפולינסקי, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה (משפט חוקתי):  ״תומך בקבלת החלטות מהווה חלופה להגנה על בגירים בנוסף לאפשרות מינוי אפוטרופוס הקיימת בחוק. חלופה זו נועדה לסלול דרך חדשה אשר תאפשר  לאנשים הזקוקים לכך לממש את רצונם תוך שמירה על עצמאות מרבית, איש איש בהתאם ליכולותיו״.

עו״ד בנצי פיגלסון, האפוטרופוס הכללי: ״האפוטרופוס הכללי שוקד מזה שנים  לקדם ולפתח חלופות לאפוטרופסות. קבלת החלטות נתמכת החלה בצוות היגוי ובפיילוט שנערך באפוטרופוס הכללי. כל אלה נערכו יחד עם שותפים לדרך- משרדי הממשלה, ארגוני החברה האזרחית ומוסדות אקדמיים. פירות העבודה הזו משתקפים בתקנות אלה והן נועדו להביא את השירות לחזית השירותים המתקדמים בתחום הכשרות המשפטית. האפוטרופוס הכללי מקדם מגוון רחב של שירותים שיתאימו למסוגלות של אותו האדם ויקלו עליו בקבלת החלטות וישמרו ככל שניתן על האוטונומיה שלו לנהל את ענייניו כרצונו״.

תגובה 1

  1. דודי

    אפריל 17, 2024 בְּ- 1:14 pm

    יפה

  2. אלישבע

    אפריל 18, 2024 בְּ- 4:58 pm

    לא ברור איך ההסדר החדש פותר בעיות.
    מה עם המתמודד שטוען "אני לא צריך כלום, אני בסדר", אבל בפועל הוא חי על קצבת נכות שהוא מבזבז את כולה בתחילת החודש ושאר החודש הוא מקבץ נדבות?
    ומה קורה אם הנזקק 'שם פס' על תומך ההחלטות, מתעלם מאזהרותיו ונכנס לחובות שהוא לא יוכל לשלם, או מקבל החלטות שפוגעות באחרים בצורות אחרות?
    ומה אם הנזקק מתקשה למלא את הוראותיו של תומך ההחלטות, וגם אצלו קצבת הנכות מתבזבזת בלי שיש לו מה לאכול במחצית השניה של כל חודש?

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Trending

Exit mobile version