אתיקה מקצועית
המחיר של הצהרה בלתי נכונה בקבלה לעבודה – פיטורין לאלתר
השמטה של פרט מטופס הקבלה לעבודה בחברת החשמל ומסירת תיקון אחרי ימים אחדים, בעיצומה של מלחמת חרבות ברזל, הובילו לפיטוריה של העובדת בתוך פחות מחודש. נשמע קטנוני ופורמליסטי, אולי אפילו חסר התחשבות – אבל פסיקתו של בית הדין האיזורי בחיפה (10.12.23) בעניינה של אוראל חן היא מנומקת היטב.
כנדרש בחברות ממשלתיות, חן הצהירה בסוף אוקטובר השנה שאין לה קרובים בחברת החשמל, כאשר התקבלה לעבודה בחברה כמהנדסת תכנון ובקרה במטה אגף פרויקטי הולכה. יומיים לאחר מכן מסרה חן למחלקת משאבי אנוש, כי התברר לה שדודהּ עובד בחברה; הדבר נודע לה כאשר התקשרה לנחמו על רצח בנו במסיבת הטבע ליד קיבוץ רעים. החברה החליטה להפסיק את עבודתה של חן, אשר הגישה תביעה נגדה ולצידה בקשה לצו זמני שיורה להחזיר אותה לעבודה.
השופטת מירי שי דחתה את הבקשה. היא קובעת תחילה, כי חן הייתה חייבת לדווח על העסקתו של הדוד בחברה, למרות שהוא עובד במחוז ירושלים ואין כל קשר מקצועי ביניהם. הכללים אוסרים העסקת קרובי משפחה בחברות ממשלתיות, ולצד זאת קובעים מקרים חריגים בהם ניתן לאשר העסקה שכזאת. אבל חן לא עמדה בתנאים לקבלתו של אישור חריג, ובהם הצהרה מראש על הקירבה וקביעה של החברה לפיה יש לה כישורים מיוחדים המצדיקים את החריגה.
השופטת שי המשיכה ודחתה את טענותיה העקרוניות של חן נגד התקנות. לא מדובר באפליה גורפת, אלא בכזאת העוסקת בקרובי משפחה; ניתן כאמור לקבל אישור חריג; את קיומה של אפליה יש להוכיח בהליך העיקרי ולא בבקשה לצו זמני. תכליתן של התקנות ראויה – מניעת העדפת קרובי משפחה על פני מועמדים ראויים; הן לא הותקנו בחריגה מסמכות; והן אינן פוגעות בחופש העיסוק.
על מועמד לעבודה בחברה ממשלתית מוטלת חובת גילוי מוגברת, ממשיכה השופטת שי. חן נקלטה על סמך ההצהרה שאין לה קרובי משפחה בחברת החשמל, ואילו הייתה מוסרת את המידע המדויק – לא הייתה מתקבלת. היא אמנם טענה שאין לה קשר של ממש עם הדוד, אך בעדותה הודתה שהקשר הדוק יותר מכפי שתיארה; ובכל מקרה, חן יכלה למצוא בקלות את המידע על העסקתו בחברה. יתרה מזאת: היא ידעה שבת-משפחה מדרגה שנייה מועסקת בחברת החשמל, אך לא ציינה זאת בטופס.
לבסוף מזכירה השופטת שי, שבית הדין לא שם את עצמו במקומה של הרשות המוסמכת, אלא רק בודק האם החלטתה הייתה סמכותית, עניינית, סבירה, מידתית, הוגנת ובתום לב. חן לא הוכיחה שההחלטה לפטר אותה נגועה בפגם המצדיק את התערבותו של בית הדין, במיוחד כאשר מדובר בתפקיד רגיש המצריך מידה גבוהה של אמינות. השופטת שי גם מעירה, כי חן יכולה לבקש להתקבל לעבודה במסלול החריגים, ואל מול הפגיעה בה יש להציב את חובתה של חברת החשמל – כחברה ממשלתית – להקפיד על טוהר המידות, אמון הציבור והמינהל התקין.
פ"ה 61205-11-23, אוראל חן נ' חברת החשמל.