אתיקה מקצועית

העליון לא מתערב כבשגרה בהליכי חדלות פירעון

יצא לאור

עַל

אדם שהוכרז כפושט רגל היה הבעלים של נדל"ן במועצה המקומית מעיליא שבגליל העליון, בסמוך לעיר מעלות-תרשיחא. הנאמן לנכסיו ביקש כמובן לממש את הנכס, אך עיכב את המכירה בניסיון להגיע להסדר עם החייב שרצה לפדות אותו. הדברים לא הסתייעו, החייב הלך לעולמו והנאמן מכר את הנכס. העיזבון ביקש לבטל את המכירה מנימוקים שונים. בית המשפט המחוזי בחיפה דחה את הבקשה והעיזבון ערער לבית המשפט העליון.

השופטת גילה כנפי-שטייניץ דחתה את הערעור (14.12.23), ואגב כך חזרה על מספר כללי יסוד בדיני חדלות הפרעון – הזדמנות טובה גם לעורכי הדין העוסקים בתחום וליתר המעורבים בו כדי לרענן את הכללים.

תחילה מזכירה השופטת כנפי-שטייניץ, כי "הלכה פסוקה היא כי שיקול הדעת המסור לבית משפט של חדלות פירעון הוא שיקול דעת רחב, זאת לנוכח מומחיותו הייחודית בתחום זה ולאור היכרותו הישירה עם בעלי הדין ומכלול הנסיבות. לפיכך, ערכאת הערעור לא תתערב בהחלטות הערכאה הדיונית בניהול הליכי חדלות פירעון, אלא במקרים חריגים".

מכאן עוברת השופטת כנפי-שטייניץ לנושא המצוי בלב הערעור: הבקשה לבטל את מכירת הנכס. "בית משפט זה הבהיר לא אחת כי כאשר עסקינן בהליכי מכר בתיקי חדלות פירעון, יש לנקוט בזהירות מרבית בעת ביטול הסכמי מכר שנכרתו במסגרת הליך כאמור. בהקשר זה נקבע כי ביטול הסכם מכר ייעשה במקרים חריגים בלבד, דוגמת מקרים שבהם נפל פגם שורשי בהליך המכר; נרקמה קנוניה בין כונס הנכסים לבין הרוכש; או שאישור המכר ניתן על בסיס שומות ישנות ולא מעודכנות.

"כן נקבע כי בית המשפט יתחשב במניין שיקוליו גם במועד הגשת הבקשה לביטול הסכם המכר, בעקרון סופיות הליכי המכר ובהסתמכותו של הרוכש על זכייתו בהליך זה. בתוך כך נקבע כי יש להביא בחשבון גם את המשמעות שעלולה להתלוות לפגיעה בצדדים שלישיים, בהיבט ארוך הטווח, במובן של נכונותם של מציעים להגיש הצעות בהליכי כינוס נכסים, ככל שבית המשפט ימהר להתערב בהליכי מכר לאחר השלמתם".

יישום הכללים על המקרה שבפניה הוביל את השופטת כנפי-שטייניץ למסקנה, כי אין לבטל את העסקה. "העיזבון לא עמד בנטל המוטל עליו להוכיח כי מתקיימים טעמים חריגים המצדיקים את ביטול הסכם המכר. כזכור, הצעתו של המשיב 5 נבחרה כהצעה הזוכה בהליך ההתמחרות; המשיב 5, אשר הסתמך על אישורו של בית המשפט המחוזי להסכם המכר, העביר לקופת פשיטת הרגל את התמורה עבור המקרקעין וכנגדה הועברה לידיו החזקה במקרקעין. בנסיבות אלה, ביטול הסכם המכר עלול לגרום לו נזק משמעותי, אשר יש בו כשלעצמו כדי להטות את הכף אל עבר דחיית בקשת העיזבון".

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Trending

Exit mobile version