דיני נזיקין

אושרה תביעה ייצוגית נגד מכבי על צירוף לשב"ן ללא אישור

יצא לאור

עַל

קופת חולים מכבי. ויקיפדיה

מכבי שירותי בריאות פעלה בצורה בלתי חוקית כאשר צירפה לשירותי בריאות נוספים (שב"ן) את ילדי חבריה שהגיעו לגיל 18. זוהי מסקנתו הלכאורית של בית הדין האיזורי לעבודה בתל אביב, שאישר הגשת תביעה ייצוגית נגד מכבי בשל התנהלות זו.

מכבי שלחה למבוטחים שהגיעו לגיל 18 ולהוריהם הודעות, לפיהן תימשך באופן אוטומטי חברותם של הקטינים שבגרו בתוכניות "מכבי שלי" ו"מכבי זהב", אלא אם כן הם יודיעו שברצונם להפסיק את חברותם. סגנית הנשיאה, אריאלה גילצר-כ"ץ, קבעה שמדובר בהפרה ברורה של החוק:

"על פי הדין לא ניתן לבצע פעולה משפטית בשם בגיר מבלי לשאול את רשותו של הבגיר ולקבל את הסכמתו. על פי סעיף 62 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962 אפוטרופוס ההורים על הקטין פוקעת עם הגיעו של הקטין לבגרות: "אפוטרופסות על קטין פוקעת בהגיעו לבַגירות‏‏‏‏". קטין מוגדר בסעיף 3 לחוק הכשרות המשפטית:"אדם שלא מלאו לו 18 שנה הוא קטין; אדם שמלאו לו 18 שנה הוא בגיר".

"הורה יכול לבצע פעולות בשם ילדו הקטין ולקבל החלטות בשמו של הקטין למעט הפעולות המנויות בסעיף 20 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (כגון העברה נכס, שעבודו, חלוקה של רכוש שבבעלות הקטין, כל פעולה שתקפה תלוי ברישום בפנקס המתנהל על פי חוק, נתינת מתנות, נתינת ערבות וכד').

"לאחר הגיע הקטין לבגרות, הורהו אינו יכול לבצע בשמו של הבגיר התקשרות חוזית. המשך חברותו של הבגיר או צירופו מחדש ע"י ההורה היא התקשרות חוזית מחודשת. חברות הקטין בשב"ן נובעת מהיותו של הורהו אפוטרופסו של הקטין עד גיל 18 וההתקשרות היא בשמו של הקטין. מרגע שהגיע המבוטח לגיל 18, ההורים אינם יכולים לבצע פעולות בשם של הקטין אלא יש לבקש את רשות הקטין שהפך לבגיר לכל פעולה שכן הוא בגיר כעת.

"המשך צירופו של הבגיר ע"י ההורה היא פעולה הנוגדת את החוק.  בקשתם של המבקשים אינה עוסקת בכפיית ביטול חברות של קטין בהגיעו לגיל 18, כטענת מכבי, אלא נהפוך הוא – מדובר בכפיית חברות על בגיר ע"י המשיבה ללא קבלת רשותו של הבגיר. מכבי מאריכה את החברות של המבוטח (הבגיר) ללא הסכמתו. זוהי פעולה משפטית ללא הרשאה.

"הורה רשאי לשלם חברות עבור ילדו הבגיר בכפוף להסכמת הבגיר, כפי שהוא רשאי לשלם בעבור אדם שאינו בן משפחה או בעבור הוריו אבל צריך לקבל את הסכמתם של אנשים שבגינם הוא משלם דמי חבר". במצב זה, נפסק, זכאים לכאורה ההורים להחזר דמי החבר של ילדיהם שנגבו מהם, ואילו ילדיהם זכאים לסעד הצהרתי שיקבע שאינם ממשיכים להיות חברים בשב"ן בלא הסכמתם המפורשת. כאמור, מדובר בשלב אישור התביעה כייצוגית ולא בפסק דין סופי, אך להחלטה זו יש משמעות לגבי התוצאה הצפויה.

 

ת"צ 25925-07-20, נחמיה זאב גרטש ואח' נ' מכבי שירותי בריאות, 6.12.2023.

 

 

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Trending

Exit mobile version