בפסק דין תקדימי שניתן לאחרונה בבית המשפט בחיפה, נקבע כי רופאה שכתבה רשומות רפואיות פוגעניות בתיקו הרפואי של קטין חרגה מגבולות תפקידה, ונפסקו לטובת האם התובעת פיצויים בסך 37,000 ש"ח. השופטת דנה ביאלר פסקה כי דברי הרופאה מהווים לשון הרע אשר פגע במעמדה של האם וגרם לה לנזק משמעותי, במיוחד בהקשר של הליך הגירושין שניהלה מול אבי בנה.
רקע: רפואה, הורות ולשון הרע
המקרה עסק בתביעה כספית שהגישה חלי ברוך, אם לפעוט בן פחות משנתיים, כנגד ד"ר יעל ויין, רופאה בקופת חולים כללית. האם, שהתגרשה באותה תקופה, טענה כי נתקלה ביחס מזלזל מצד הרופאה בעת שפנתה למרפאה לבדיקות עבור בנה החולה. במהלך הבדיקות, כתבה הרופאה בתיק הרפואי של הילד אמירות פוגעניות כלפי האם, בין היתר, שהיא "מניפולטיבית", ושהתנהלותה מצביעה על "מרכיב של פגיעה בתינוק על ידי האם".
הרשומה הרפואית הגיעה לידיו של אב הילד במהלך הליך הגירושין, והוא עשה בה שימוש נגדה בבית המשפט לענייני משפחה ובפני רשויות הרווחה. הדברים הובאו לידיעת עובדת סוציאלית שהייתה מעורבת בתיק, והשפיעו באופן מכריע על המלצותיה בנוגע למשמורת הילד.
המחלוקת המשפטית: גבולות האחריות של רופאים
האם טענה כי הרופאה פעלה ברשלנות כאשר חרגה מתפקידה, והדגישה כי הדברים שכתבה פגעו בה ובמעמדה כאם. לעומתה, הרופאה טענה כי הדברים שנכתבו היו בגדר חוות דעת מקצועית, שנועדה להישאר חסויה.
בית המשפט קבע כי הדברים שכתבה הרופאה מהווים לשון הרע לפי חוק איסור לשון הרע, תשכ"ה-1965. יתרה מכך, צויין כי קופת החולים עצמה הודתה במחדל, ופנתה למחיקת הרשומה הרפואית, תוך הבהרה כי הרופאה חרגה מתפקידה.
ניתוח הפסיקה: ארבעת השלבים בבחינת לשון הרע
- האם מדובר בלשון הרע?
בית המשפט קבע כי הדברים שנכתבו על ידי הרופאה, כגון "אם מניפולטיבית" ו"מרכיב של פגיעה בתינוק", מהווים לשון הרע, שכן הם מבזים ומשפילים את האם בעיני הבריות.
- האם התקיים פרסום?
הפרסום התקיים כאשר הרשומה הגיעה לידי אב הילד ולרשויות הרווחה, ואף נעשה בה שימוש בהליך משפטי.
- האם עומדות לרופאה הגנות לפי החוק?
הרופאה טענה להגנת "אמת בפרסום" ולתום לב, אך בית המשפט דחה טענות אלה, וקבע כי הדברים שכתבה אינם עומדים בדרישות החוק. צוין כי הרופאה עצמה העידה שלא הכירה את האם לעומק, וכי הדברים נכתבו ללא ביסוס מספיק.
- מהו הסעד המתאים?
בית המשפט פסק את הפיצוי המקסימלי הקבוע בחוק, אף ללא הוכחת נזק, לאור הפגיעה המשמעותית במעמדה של האם והשלכות הדברים על הליך הגירושין.
השלכות הפסק: אחריות מקצועית וגבולות התבטאות
פסק הדין מהווה תמרור אזהרה לצוותים רפואיים לגבי הרגישות הנדרשת בכתיבת רשומות רפואיות. הוא מדגיש את חובת שיקול הדעת של רופאים, במיוחד כאשר הם מתייחסים להיבטים שאינם רפואיים ישירים. נוסף לכך, הוא ממחיש את הסיכון שבדברי ביקורת לא מבוססים, במיוחד כאשר הם נרשמים בתיקים רפואיים שיש להם פוטנציאל להגיע לגורמים חיצוניים.
לסיכום:
המקרה משלב בין תחום הרפואה למשפט, ומדגים את כוחה של רשומה רפואית להשפיע על חייהם של מטופלים מעבר למרחב הקליני. המסר ברור: דיוק, מקצועיות ושיקול דעת הם המפתח לשמירה על כבוד המטופלים ועל אמון הציבור במערכת הבריאות.
ת"ק 41787-05-24 ברוך נ' ויין