המרחב הווירטואלי הפך בשנים האחרונות לזירה מרכזית לעבירות של הפצת תכנים אינטימיים. מאות תלונות מוגשות מדי שנה למשטרת ישראל בגין פרסום תמונות וסרטונים בעלי אופי מיני. המעניין הוא שמרבית החשודים בעבירות אלו אינם עבריינים מקצועיים, אלא אזרחים נורמטיביים שקיבלו תוכן אינטימי והעבירו אותו הלאה, לעתים אף מבלי להבין את חומרת המעשה. בכתבה הבאה, עורך דין ברוך גדע מסביר כל מה שחשוב לדעת על העבירה.
הפצת תמונות וסרטונים אינטימיים ברשת – המסגרת החוקית:
בינואר 2014 נכנס לתוקף תיקון מספר 10 לחוק למניעת הטרדה מינית, המכונה "חוק הסרטונים". התיקון הוסיף את סעיף 3(א)(5א) המגדיר כעבירה פרסום של תצלום, סרט או הקלטה המתמקדים במיניותו של אדם בנסיבות העלולות להשפילו או לבזותו, ללא הסכמתו. החוק מספק הגנות מסוימות למפרסם, כמו פרסום בתום לב למטרה כשרה או כאשר קיים עניין ציבורי מוצדק. חשוב להדגיש שהחוק חל גם כאשר התכנים צולמו בהסכמה אך הופצו ללא אישור המצולם.
מה העונש על הפצת תכנים אינטימיים ברשת?
העונש על הפצת תכנים אינטימיים מגיע עד חמש שנות מאסר. המעשה מוגדר כעבירה מסוג פשע. חשוב להדגיש שמלבד ההיבט הפלילי, קיימת גם אפשרות לתביעה אזרחית, שמשמעותה תשלום פיצויים משמעותיים לנפגע העבירה. בתי המשפט מתייחסים לעבירות אלו בחומרה יתרה, במיוחד במקרים של הפצה נרחבת או כוונת זדון.
מה נחשב ל"פרסום"?
החוק אינו מגדיר במדויק מהו פרסום, אך הנחיות פרקליט המדינה מבהירות שגם החזקת תוכן בתיקיית שיתוף המאפשרת גישה לאחרים נחשבת לפרסום. שיתוף בפלטפורמות כמו וואטסאפ, פייסבוק, אינסטגרם ורשתות חברתיות אחרות נכלל בהגדרה זו, ואפילו העברה לאדם בודד עלולה להיחשב כפרסום אסור.
ההשלכות החברתיות והאישיות:
מעבר להיבט המשפטי, חשוב להבין את ההשלכות החמורות של הפצת תכנים אינטימיים על קורבנות העבירה. הפגיעה בפרטיות ובכבוד עלולה להוביל לטראומה נפשית ממושכת, בושה, השפלה, ופגיעה במעגלים חברתיים ותעסוקתיים. במקרים רבים, גם לאחר הסרת התכנים, הנזק הנפשי והחברתי נותר משמעותי.
עורך דין ברוך גדע
מניעה והגנה:
מומלץ לנקוט באמצעי זהירות מונעים, כגון הימנעות מצילום או שמירת תכנים אינטימיים, שימוש בהגדרות פרטיות מחמירות ברשתות חברתיות, והקפדה על אבטחת מידע במכשירים אישיים. במקרה של היתקלות בתכנים אינטימיים של אחרים, החובה החוקית והמוסרית היא להימנע מהפצתם ולדווח במקרה הצורך לרשויות המתאימות.
קיבלת זימון לחקירה במשטרה בנוגע להפצת תכנים אינטימיים? הוגש נגדך כתב אישום?
במקרה של זימון לחקירה או הגשת כתב אישום, חיוני לפנות לייעוץ משפטי מקצועי באופן מיידי. ייעוץ מוקדם עשוי להשפיע משמעותית על תוצאות ההליך המשפטי ובמקרים מסוימים אף להוביל לסגירת התיק טרם הגשת כתב אישום וזאת במסגרת הליך השימוע. עורך דין מנוסה יכול להנחות את החשוד לגבי זכויותיו ולגבש אסטרטגיה משפטית מתאימה – כבר בראשית הדרך.