התחבר אלינו

יצא לאור

עַל

בית המשפט המחוזי ביטל צוואה הדדית של מנוח

בית המשפט המחוזי דחה ערעור על צוואתה האחרונה של המנוחה, שקבעה כי רכושה יועבר למשיבה בלבד. נקבע כי הצוואות משנת 2010 לא היו צוואות הדדיות, מאחר שהמנוחים השאירו זה לזה חופש מוחלט לשנות את צוואותיהם. המנוחה פעלה כדין כשערכה צוואה חדשה לאחר מות בעלה, והערעור נדחה. המערערת חויבה בהוצאות בסך 40,000 ש"ח.

בית המשפט המחוזי תל אביב

 

בשנת 2010 ערכו בני זוג צוואות נפרדות, במסגרתם הוריש כל אחד מהם את רכושו לבן זוגו הנותר בחיים, ובמקרה שהשני לא יהיה בחיים – ליורשים מקרב בני משפחתם. עם פטירת הבעל בשנת 2012, המנוחה ירשה את רכושו בהתאם לצוואה. מאוחר יותר, בשנת 2012, המנוחה ערכה צוואה חדשה בה הורישה את כל רכושה לאחת היורשות בלבד (המשיבה), והדירה את היורשת השנייה (המערערת).

המערערת טענה כי הצוואות משנת 2010 היו צוואות הדדיות, ולכן המנוחה לא יכלה לשנות את צוואתה ללא השבת הרכוש שקיבלה מכוח אותה צוואה, כנדרש לפי סעיף 8א לחוק הירושה.


עיקרי פסק הדין

בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו דחה את הערעור וקבע:

  1. אין מדובר בצוואות הדדיות:
    בני הזוג העניקו זה לזו חופש מוחלט לשנות את צוואתם, גם לאחר פטירת אחד מהם. לא הייתה כל הסתמכות משפטית מחייבת של בן הזוג האחד על צוואת האחר.
  2. חופש הציווי:
    בני הזוג הדגישו בצוואותיהם שכל אחד מהם רשאי לשנות או לבטל את צוואתו בכל עת, ולכן המנוחה פעלה במסגרת זכותה החוקית.
  3. יורש במקום יורש:
    לשון הצוואות משנת 2010 הבהירה כי מדובר בהוראת "יורש במקום יורש", ולא "יורש אחר יורש". רק בהיעדר בן הזוג השני, הרכוש יועבר ליורשים חלופיים.
  4. עדות עורך הצוואה:
    עורך הדין שערך את הצוואות ציין בבירור כי כוונת המנוחים הייתה ש"מי שיישאר יקבע", כלומר, בן הזוג הנותר בחיים יוכל לעשות ברכוש כרצונו.

משמעות ההכרעה

פסק הדין קובע חד משמעית: לא כל צוואה משותפת היא צוואה הדדית. כדי שצוואה תיחשב הדדית, יש להוכיח שהייתה הסתמכות הדדית מחייבת בין בני הזוג. במקרה זה, המנוחים שמרו לעצמם את החופש לשנות את צוואתם, ולכן לא ניתן לטעון להסתמכות משפטית או מחויבות הדדית.


כיצד יש לערוך צוואה הדדית נכונה?

כדי להבטיח שהצוואה תעמוד בתנאי החוק ותמנע מחלוקות עתידיות, יש להקפיד על הנקודות הבאות:

  1. הצהרה מפורשת על הדדיות: יש לציין באופן ברור כי מדובר בצוואות הדדיות, המתבססות על הסתמכות של כל צד על צוואת הצד השני.
  2. הגבלת שינוי הצוואה: לכלול סעיף מפורש הקובע כי לאחר פטירת אחד מבני הזוג, בן הזוג הנותר אינו רשאי לשנות את הצוואה, אלא אם יעמוד בתנאים המוגדרים בחוק (כגון השבת הרכוש).
  3. נוסח מדויק ומפורש: יש להימנע משימוש ב"סעיפים סטנדרטיים" ולוודא כי הנוסח משקף את רצון הצדדים, כולל הוראות ל"יורש אחר יורש" או "יורש במקום יורש".
  4. ייעוץ משפטי מקצועי: חשוב להיעזר בעורך דין מומחה לדיני ירושה על מנת לוודא שהצוואה עונה על כל הדרישות החוקיות ומונעת פרשנויות שגויות בעתיד.

מסקנה

פסק הדין מדגיש את חשיבות הנוסח והבהירות בעת עריכת צוואות, במיוחד כשמדובר בצוואות משותפות או הדדיות. צוואה הדדית צריכה לכלול הוראות מפורשות להגבלת השינויים בעתיד, תוך הבנה מלאה של השלכות ההדדיות על חופש הציווי של כל צד.

המסר המרכזי: חוסר דיוק בנוסח הצוואה עלול להוביל לסכסוכים ולתוצאות שלא עולות בקנה אחד עם רצון המצווים. מומלץ לנסח צוואות הדדיות בזהירות ובמקצועיות.

 

המשך קריאה
תגובות

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Trending

© כל הזכויות שמורות לעדכני.

דילוג לתוכן