הצעת חוק חדשה שהוגשה על ידי משרד המשפטים מבקשת להקל על מבקשי משכנתאות ולהסיר את הדרישה לאימות נוטריוני בייפוי-כוח שניתן לבנקים לצורך רישום משכנתא. כיום, על פי חוק הנוטריונים, כל ייפוי-כוח כללי או ייפוי-כוח לביצוע עסקאות במקרקעין מחייב אישור נוטריון כדי שיהיה תקף. הדרישה הזו, שנועדה להבטיח את תקינות ההליך ולוודא כי החותם מבין את משמעות החתימה, הפכה עם השנים לעודף רגולטורי שהכביד על לווים רבים. התיקון החדש מציע להסיר חובה זו ולאפשר לבנקים לקבל ייפוי-כוח ללא צורך באישור נוטריון, ובלבד שהחתימה אומתה על ידי עורך דינו של הלווה ועובד הבנק.
ייפוי-כוח למשכנתא – בלי נוטריון, עם פיקוח
לפי הצעת החוק, ייפוי-כוח שניתן לתאגיד בנקאי לצורך רישום משכנתא יהיה תקף גם אם לא אושר על ידי נוטריון, כל עוד החתימה עליו אומתה על ידי עורך דינו של הלווה או עובד הבנק. מי שיאמת את החתימה יצטרך לוודא את זהות החותם, להסביר לו את משמעות המסמך, לוודא שהוא מבין את ההשלכות המשפטיות ולוודא שהוא חותם מרצונו החופשי. הרציונל שמאחורי ההצעה הוא כי לבנקים עצמם יש אינטרס חזק לוודא את זהות החותמים וכי ההליך נעשה באופן תקין, מאחר שהמשכנתא היא הערובה שלהם להחזר ההלוואה.
הפחתת בירוקרטיה והוזלת עלויות ללווים
במשרד המשפטים מסבירים כי הצעת החוק נועדה בראש ובראשונה להפחית עומס רגולטורי ולהקל על לווים המבקשים לקבל משכנתא. הדרישה לאימות נוטריוני, שאמנם נועדה להבטיח את חוקיות העסקה, יוצרת עיכובים בירוקרטיים משמעותיים שמכבידים על הלקוחות וגורמים להוצאות נוספות על שירותי נוטריון. ביטול הדרישה לאישור נוטריון יחסוך ללווים מאות שקלים ויקצר את ההליך באופן משמעותי, מה שצפוי להפוך את תהליך קבלת המשכנתא למהיר, פשוט וזול יותר.
לקריאת ההצעה: תזכיר חוק הנוטריונים (תיקון מס'…) (יפוי-כוח לתאגיד בנקאי), התשפ-ה–2025
שאלות משפטיות: האם הבנקים צריכים לקבל סמכויות נוטריוניות?
למרות היתרונות של ההצעה, ישנם מי שמזהירים מפני ההשלכות המשפטיות שלה. עד כה, נוטריון היה הגורם היחיד המוסמך להעניק תוקף משפטי מחייב לייפוי-כוח כללי ולייפוי-כוח לביצוע עסקאות במקרקעין. כעת, מוצע להעביר את האחריות הזאת גם לעורכי דין פרטיים ולעובדי בנקים, מה שעשוי להעלות שאלות בנוגע לרמת הפיקוח ולחשש מהפעלת לחץ על לווים לחתום על מסמכים ללא בקרה מספקת. חלק מהמבקרים סבורים כי ייתכן שיש מקום לאפשר את ההקלה רק כאשר האימות מבוצע על ידי עורך דין, ולא לאפשר לעובדי הבנק להיות אלו שמאשרים את החתימה.
האם המהלך יאושר? שלב ההערות הציבוריות בעיצומו
כעת, עם פרסום תזכיר החוק, מתחיל שלב ההערות הציבוריות, שבו יוכלו גורמים מקצועיים, גופים פיננסיים, לשכת עורכי הדין וארגוני צרכנים להגיש את עמדותיהם ביחס לתיקון המוצע. אחת השאלות המרכזיות שתיבחן היא האם לאפשר את האימות גם על ידי עובדי הבנקים, או שמא יש להותיר את ההליך בידי עורכי דין בלבד. הצעת החוק מהווה שינוי משמעותי בתחום המשכנתאות, ואם תאושר בכנסת, היא עשויה להשפיע באופן דרמטי על הדרך שבה לווים חותמים על ייפוי-כוח לבנקים.