בית המשפט המחוזי בירושלים דחה לאחרונה את ערעורו של ד"ר אחמד זהרה, רופא שיניים שהורשע בעבירות ביטחוניות חמורות, וקבע כי החלטת שר הבריאות להתלות את רישיונו לעסוק ברפואת שיניים למשך 10 שנים תישאר על כנה. ההחלטה, שניתנה על ידי השופט נמרוד פלקס, מדגישה את חומרת מעשיו של זהרה, אשר הורשע בקשרים עם ארגון הטרור חיזבאללה, כולל מסירת מידע לאויב, מגע עם סוכן חוץ ויציאה בלתי חוקית מהארץ.
הכרעת בית המשפט התקבלה לאחר בחינה מעמיקה של הטענות שהציגו שני הצדדים, ולאחר שנקבע כי אין מקום להתערב בהחלטת משרד הבריאות, אשר החמיר עם זהרה מעבר להמלצת ועדת המשמעת המקצועית.
רופא שיניים שהפך למרגל – השתלשלות הפרשה
על פי פסק הדין, זהרה, אשר הוסמך כרופא שיניים בשנת 2017, פנה ביוזמתו לגורמים בארגון הטרור חיזבאללה בין השנים 2012–2014. במהלך תקופה זו, הוא נפגש מספר פעמים עם פעילי הארגון מחוץ לישראל, הציע את שירותיו וביקש לקחת חלק בפעולות נגד המדינה. בין היתר, הוא הציע לגייס משתפי פעולה עבור חיזבאללה ואף העלה רעיונות לביצוע פעולות חבלה נגד כוחות הביטחון הישראליים.
על אף שלא נענה לכל משימותיו, זהרה שמר על קשר עם גורמי חיזבאללה, ועם הזמן אף נפגש עם אחד ממפעיליו בטורקיה בשנת 2021. בפגישה זו הוא קיבל כסף ומכשיר טלפון עם הצפנה מיוחדת, שאפשר לו לתקשר עם אנשי הארגון מבלי שניתן יהיה לעקוב אחריו. בהמשך, הוא הפעיל את הטלפון וניסה ליצור קשר עם מפעיליו, תוך שהוא מבקש מהם תוכנית כושר גופני והדרכה מודיעינית שתסייע לו בביצוע משימות עתידיות.
זהרה נעצר, נשפט והורשע על פי הודאתו בבית המשפט המחוזי בירושלים. נגזרו עליו חמש שנות מאסר בפועל, שנת מאסר על תנאי וכן חילוט של 1,000 אירו שנמצאו בביתו. ערעורו על פסק הדין הפלילי נדחה על ידי בית המשפט העליון (ע"פ 4070/23 זהרה נ' מדינת ישראל), מה שהוביל להשלכות משמעתיות על רישיונו לעסוק ברפואת שיניים.
ועדת המשמעת המליצה על השעיה ל-6 שנים – השר החמיר ל-10 שנים
עם הרשעתו, החל משרד הבריאות לבחון את המשך זכאותו של זהרה לשמש כרופא שיניים. ועדה מיוחדת, שהוקמה בהתאם לסעיף 47 לפקודת רופאי השיניים, המליצה להשעות את רישיונו לתקופה של 6 שנים בלבד. ואולם, שר הבריאות לפי החלטת כב' השופט (בדימוס) אמנון סטרשנוב החליט להחמיר את הסנקציה ולהשעות את הרישיון למשך 10 שנים, מתוך תפיסה כי אדם שמורשע בעבירות חמורות כגון מגע עם ארגון טרור אינו יכול להמשיך לעסוק במקצוע רגיש כמו רפואת שיניים, אשר מחייב רמה גבוהה של אתיקה ומוסריות.
בעקבות ההחלטה, פנה זהרה לבית המשפט המחוזי בטענה כי מדובר בענישה בלתי מידתית וכי יש להקל עמו, אך בית המשפט דחה את ערעורו מכל וכל.
השופט: "אין להלום שרופא שיניים יפעל בניגוד מוחלט לערכי המקצוע"
השופט נמרוד פלקס קבע כי מעשיו של זהרה אינם בגדר "זוטי דברים", אלא עומדים בקצה החמור של התנהגויות שאינן הולמות בעל מקצוע רפואי. עוד הדגיש השופט כי היותו של זהרה רופא שיניים מוסמך מחייב אותו להקפיד על סטנדרטים מוסריים גבוהים, וכי אדם שסייע לארגון טרור לא יכול להחזיק ברישיון לעסוק במקצוע כה חיוני לציבור.
"אין להלום כי אדם שעוסק במקצוע הרפואה, אשר כל תכליתו לשרת את הציבור ולסייע לאדם, יפעל בניגוד מוחלט לערכי המקצוע, תוך שהוא מסייע לארגון טרור אשר מבצע פיגועים ורציחות נגד אזרחי ישראל", ציין השופט בפסק הדין.
עוד נקבע כי נסיבותיו האישיות של זהרה אינן מצדיקות הקלה בעונשו, וכי השוואותיו למקרים אחרים של רופאים שהושעו לתקופות קצרות יותר אינן רלוונטיות, שכן חומרת העבירות בהן הורשע גבוהה בהרבה.
השלכות ההחלטה: סוף הקריירה הרפואית של זהרה?
בעקבות פסק הדין, זהרה לא יוכל לשוב ולעסוק ברפואת שיניים לפחות עד שנת 2035, אז יוכל להגיש בקשה מחודשת למשרד הבריאות לבחון את כשירותו. ואולם, לאור עברו הפלילי החמור והקשר הישיר שלו עם ארגון טרור, ספק אם תינתן לו האפשרות לחזור ולעסוק בתחום.
גורמים משפטיים מציינים כי מדובר בפסק דין תקדימי, המבהיר כי בתי המשפט ורשויות המדינה אינם מתייחסים בסלחנות לעבריינים ביטחוניים, גם כאשר מדובר בבעלי מקצועות רפואיים. הפסיקה עשויה להוות תקדים במקרים עתידיים שבהם תידון שאלת שלילת רישיונם של בעלי מקצועות רגישים, אשר הורשעו בעבירות פליליות חמורות.
האם תיתכן החמרה נוספת?
למרות דחיית הערעור בבית המשפט המחוזי, האפשרות של החמרה נוספת בעונשו של זהרה עדיין קיימת. גורמים משפטיים מעריכים כי מדינת ישראל עשויה לפעול לשלילת רישיונו לצמיתות, זאת מתוך עיקרון לפיו אין לאפשר לאדם שבגד במדינה להמשיך לעסוק במקצוע רגיש שבו הוא בא במגע ישיר עם הציבור.
כמו כן, לאור הקשרים של זהרה עם גורמי חיזבאללה, רשויות המדינה עשויות לשקול הגבלות נוספות עליו גם לאחר שחרורו מהכלא, כולל פיקוח ביטחוני מוגבר, מניעת אפשרות יציאה לחו"ל והגבלת תעסוקתו בתחומים מסוימים.
סיכום: מסר חד-משמעי מרשויות המשפט והמדינה
פסק הדין משגר מסר חד וברור: בעלי מקצועות רגישים אשר פוגעים בביטחון המדינה לא יוכלו להמשיך ולהחזיק ברישיון לעסוק בתחומם. החלטת בית המשפט המחוזי בירושלים מדגישה כי רופא שיניים אשר חבר לארגון טרור מאבד את זכותו להחזיק ברישיון רפואי, גם אם מעשיו אינם קשורים ישירות לעבודתו.
החלטה זו מצטרפת לשורת צעדים שמבצעת מדינת ישראל למיגור תופעות של שיתוף פעולה עם גורמי טרור, מתוך הבנה כי שמירה על ביטחון המדינה עומדת בראש סדר העדיפויות – גם במחיר שלילת מקצוע ממי שבגד בעקרונות היסוד של החברה הישראלית.
מערכת החדשות תמשיך לעקוב אחר ההתפתחויות בפרשה ותעדכן בכל צעד נוסף שיינקט.